Tractament de les imatges

Bloc de Pensament i autosensibilització, que va començar per pura necessitat de sobreviure, en un món força mancat de curiositat per saber coses, quines ?..... qui som ? .... on som ?... que fem aquí ? ... cap on anem o a on volem anar ? ....... el nostre temps és curt , cal aprofitar-ho. Aturar-se a pensar, un moment ,abans d’ agafar un camí o un altre, compartir coneixements i experiències ....com aquests camperols francesos de finals del XIX. Està clar que parlen de política, un vol convençer a l' altre, però la meitat escolta amb atenció i tots comparteixen idees....

dilluns, 18 de desembre del 2023

ALMANACHS ESQUELLA DE LA TORRATXA 2ª ÈPOCA

 Tomàs Sala i Gabriel (Guissona, 1857 - Barcelona, 5 de juliol de 1952

Era germà del també pintor Joan Sala i Gabriel. Els dos, a la dècada del 1880 van establir-se a París. Des d’allà, no deixà de col·laborar amb revistes catalanes com L’Esquella de la Torratxa, on van publicar els seus dibuixos durant divuit anys. Tant als dibuixos com a les pintures signava com T. Sala. Mai va deixar de mantenir el contacte amb el país, sostenint subscripcions a les revistes culturals catalanes o seguir la correspondència amb els amics de Barcelona.

 És l'autor de les cobertes de l’Almanach de L'Esquella de la Torratxa dels anys 1902, 1903, 1905 i 1907.


L’almanac seguia la mateixa línia editorial que la revista, així doncs mostrava continguts favorables a la República i al catalanisme. A les seves pàgines es retratava a través de l'humor i la caricatura l'evolució de la societat catalana i espanyola durant més de trenta anys. És considerat una de les primeres publicacions periòdiques humorístiques amb un tiratge i una durada llarga, un gènere que es va consolidar en el panorama català a finals del XIX i principis del segle xx.

Aquest gènere periodístic de caràcter humorístic, és el testimoni d’una història i un temps polític que sempre quedarà fixat a la memòria a través de les il·lustracions i acudits.Almanach de La Esquella de la Torratxa del 1905. Fixeu-vos en la silueta de Colón i Montjuich al fons i en els dos mons : rural i industrial en que Barcelona, representada per la dona que porta el rumb de la barca, estava immersa en aquells moments.

A les pàgines interiors apareix aquesta creació, com a segona portada, increiblemente bella de Pere Ynglada i Sallent.  Fou un dibuixant català. Nascut a Cuba, fill de comerciants, visqué la seva infància a Nova York i de retorn a Barcelona estudià al Cercle Artístic de Sant Lluc. Sota el pseudònim Yda fou col·laborador de Papitu i de L'Esquella de la Torratxa. No la puc deixar passar. 


Almanach de La Esquella de la Torratxa 1906 amb la portada original d'Aleardo Villa (1865-1906) . Dificil de trobar. El fet de que es suicidés el 31/12/1906 per cap d'Any podia haver influit.
La publicació de l’Almanach de la Esquella de la Torratxa es va acabar el 1925 amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera. La seva línia editorial, republicana i catalanista, no era compatible amb els interessos del règim. Tot i això, amb l’arribada de la república l’any 1932, es va publicar una última edició de l’almanac.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada