Tractament de les imatges

Bloc de Pensament i autosensibilització, que va començar per pura necessitat de sobreviure, en un món força mancat de curiositat per saber coses, quines ?..... qui som ? .... on som ?... que fem aquí ? ... cap on anem o a on volem anar ? ....... el nostre temps és curt , cal aprofitar-ho. Aturar-se a pensar, un moment ,abans d’ agafar un camí o un altre, compartir coneixements i experiències ....com aquests camperols francesos de finals del XIX. Està clar que parlen de política, un vol convençer a l' altre, però la meitat escolta amb atenció i tots comparteixen idees....

dijous, 7 d’octubre del 2010

EDICIONES VERTICE: LA IL.LUSIÓ DE CADA DISSABTE.Al voltant del maig del 68, el mateix any que el maig francès i un any abans de Woodstock, em vaig afeccionar a aquets cómics de temática fantástica i de ciencia ficció que mai havia vist fins aleshores en aquella Catalunya de postguerra, en aquell temps els anomenàvem tebeos, de 128 pgs., en blanc i negre, tapa dura rústica, 20,5 x 15 cm i que amb els cinc durets que em donava la mare cada dissabte jo l´anava a comprar al quiosc de ca la "Paquita de la llet".
Just en tenia per comprar-ne un, però ni havia prou per fugir una estoneta de la trista realitat, si més no aburrida realitat, olorava aquelles planes amb el meu adolescent nas i començava a
devorar-les en algún racó de casa meva.
Allà, en el quiosquillo, els veia tots arrenglerats, els Zarpa de Acero,l´Archie, el Hombre de Hierro, el Doctor Extraño, Mytek el Poderoso, Kelly Ojo Mágico, Spider el hombre araña, los hermanos Wild etc. Al.lucinava pepinillos.
Així, un rera l´altre, en vaig arrivar a tenir uns 150 exemplars de tots els superherois de la Marvel,però els que més em van agradar eren cinc i d´aquets cinc vull parlar-ne especialment:


Kelly Ojo Mágico.
Mytek el Poderoso.
Spider el hombre araña.
Archie, el robot.
Hermanos Wild

No confonguem amb els de Spiderman, molt més edulcorats pel meu gust i amb menys recursos tecnológics que el meu Spider, a més , Spider era un home amb trets vulcanians i una mica de mala llet, en canvi Spiderman era un nen amb cara d´ángel que volia arreglar el món, Spider estava sempre a mig camí entre el bé i el mal i aixó el feia més atractiu per a mi, era més realista. Pijus


link tebeosfera on hi ha de tot, és una base de dades inmen

blocaire xilé on pots descarregar cómics anys 50-60-70¨S
Ediciones Vertice:

Va ser la primera editorial de casa nostra que es va llançar a publicar els còmics provinents dels EUA. Ediciones Vertice és una desapareguda editorial que va començar a publicar còmics en format novel·la , de tapa de cartulina amb 128 pàgines i que va classificar com a volums 1.

En aquestes publicacions, per primera vegada, hi vam poder seguir les aventures dels nostres herois preferits: Kelly Ojo Mágico, Mytek el poderoso , Spider el hombre araña, els Fantastic 4, els Vengadores, la Patrulla X, La Masa, Thor, Dan Defensor etc.

Aquests còmics eren en blanc i negre a diferència dels originals americans però no ens podem pas queixar ja que, aleshores, la impressió en color dels còmics hauria encarit el preu del producte que va començar essent de 25 ptes. Vértice va publicar els volums 1 des de 1969 fins 1974, any en que es va donar pas als volums 2 que sí respectava el format dels originals dels EUA, si bé encara eren en blanc i negre.

La majoria d’històries dels volums 2 eren continuació de les dels volums 1. Aquests segons volums es van publicar durant poc temps ja que Vértice va equiparar-se aviat al ritme de publicació dels EUA i es va quedar sense material inèdit. En aquest moment, l’editorial va decidir llançar els volums 3 que pretenien reeditar totes les sèries des del principi.


(copyrigth d´en Rustu un altre blocaire del qui he pres aquesta informació tan valuosa, grácies amic.)
Edicions Vertice, S. A. va ser una editorial espanyola, situada a Barcelona, fundada per Josep Torra i Mas el 1963. Dedicada a la producció de novel.les populars i sobretot còmics, especialment traduccions de les companyies Marvel Comics i International Publishing Company, va durar  fins a 1981.
 Van destacar, entre els seus portadistes: Enrich, Borrell, Florencio Clavé i Rafael López Espí.


Successora d'Editorial Cènit, va començar editant les col.leccions de llibres Galàxia i Angoixa.
A finals de 1964, es va llançar a editar sèries de la IPC britànica, sempre amb el subtítol d'Històries gràfiques per a adults, sent Zarpa de Acero la primera 
d´els nº 1.

Tal va ser el seu èxit, que Josep Torra abandona l'edició de llibres el 1968 i l'any següent amplia la seva oferta de còmics amb traduccions dels superherois de la Marvel Comics.
El 1980, tornarà a llançar una col.lecció de llibres titulada Tucà, de breu vida a causa del tancament de l'editorial.

El fundador J. Torrà i Mas , abans distribuïdor i que va seguir realitzant aquesta tasca sota el nou segell editorial, sota el qual va editar obres servides per agència, procedents del segell britànic IPC o dels nord-americans Marvel i DC, fins 1981.
 Es va caracteritzar pel absolut menyspreu per l'obra original, demostrat en remuntar i reescriure historietes sense el coneixement dels seus autors i de forma caòtica.


Kelly Ojo Mágico:

Seguim repassant els personatges de la Fleetway. Aquest en concret va ser publicat a Espanya per Ediciones Vértice, en aquell enyorat format de butxaca en blanc i negre, però també en grapa (Vertice-Mundicomics) i posteriorment a la col.lecció Línia 83.


Després d'haver arribat a Amèrica del Sud a reclamar una fortuna que li va deixar el seu oncle, Tim Kelly és capturat per un corrupte cap de policia, Pedro García, que planeja vendre com esclau. Quan salva un vell nadiu de les piranyes, ell li mostra la seva gratitud portant al Temple de Zoltec, on es troba l'Ull de la Vida Eterna, una joia mística que protegeix al seu portador de la mort. Kelly l'utilitzarà per lluitar contra la injustícia arreu del món.


Poders: "L'ull" dret de Zoltec fa a Kelly totalment invulnerable. Si Kelly toca a algú, ell també queda cobert per l'ull místic. Kelly pot sobreviure a una explosió nuclear, sense efectes secundaris.


"L'ull" també pot fer que Kelly sigui tan inamovible com una paret de maons si ell vol. Així mateix pot sobreviure a una immersió en lava. Segons Kelly l'ull també li dóna "sorprenents poders mentals", més específicament, memòria fotogràfica.


El major enemic de Kelly és 'Diable', un renegat d'Amèrica del Sud que va descobrir l'Ull esquerre de Zoltec, una antiga gemma que li permet hipnotitzar homes i animals amb un pensament. No li interessa la riquesa i en el seu lloc destrueix tot el que troba. Kelly és l'única persona immune als seus poders.


Llibres en rústica amb 128 pàgines en blanc i negre, amb la coberta en color. Tebeos que tradueixen la sèrie original d'IPC / Fleetway Kelly's Eye.


En aquesta edició les vinyetes originals van ser remuntades i retocades per adaptar-les al format de pàgina.


Tim Kelly, afortunat posseïdor del talismà inca del "ull de Zoltec", que converteix en invulnerable a qui ho porta. 
Els guions es deuen al geni de la historieta britànica Tom Tully, pare d'altres historietes igualment catàrtiques: Mytek, Zarpa de Acero o Els germans Wild.
 L'argentí que creés L'Eternauta, el senyor Francisco Solano López, li va donar vida gràfica. Estem al començament dels seixanta.


 Mytek el poderoso:El professor Boyce era un científic que treballava en projectes de recerca a l'Àfrica. Després que el seu laboratori fos destruït pels guerrers de la tribu local dels Akari, un caçador amic seu, Dick Mason, li va parlar de la forma en que la tribu venerava una estàtua d'argila d'un mico gegant "Mytek", que simbolitzava els poders de la força i la destrucció. Inspirat per això, el científic va dissenyar un robot colossal en forma de mico amb l'esperança de convèncer a la tribu perquè renuncien a la seva bel.ligerància.
 Però el seu ajudant, el nan Gofrat, amargat amb la resta de la humanitat, li va robar el robòtic Mytek i el va utilitzar per convertir la tribu en un exèrcit, buscant venjança contra el món. 
Boyce i Mason van sortir a buscar, i recuperar el robot, encara Gogra va aconseguir escapar, i tornar una i altra vegada amb nous robots com Gorgus, que tenia la seva cara, tractant de destruir a la seva nèmesi i continuar la seva campanya contra la raça humana.

Poders de Mytek: Enorme i increïblement fort. Mytek funciona amb energia solar a través de bateries ocultes darrere de la pell de l'esquena. En una ocasió, aquestes piles van ser coberts pel fang durant una baralla, causant que Mytek s'afeblís gradualment fins que el fang va ser netejat.Spider, el hombre araña:
Spider va ser, al començament,un malvat que acaba convertint-se en un superheroi, encara que sempre va guardar una costat extremadament fosc. La sèrie es va publicar a la revista britànica Lion d'Fleetway, entre 1965 i 1969. Creat originalment pel guionista Ted Cowan, i el dibuixant Reg Bunn, Jerry Siegel (autor de Superman) es va fer càrrec del guió a partir de la tercera aventura.El misteri més complet envolta els orígens del personatge: mai es va explicar el perquè de les seves orelles punxegudes, les seves celles arquejades (a l'estil de Mr Spock de Star Trek) o de les seves dents semi-vampíriques. La seva base d'operacions era un castell escocès que va fer traslladar i reconstruir en els EUA.


Cronològicament, la seva intenció era convertir-se en el rei de l'hampa americana però, després de diverses lluites amb supermalvats, i la destrucció de l'agència de crim organitzat que intentava eliminar-lo, Spider decidir combatre el mal, encara que sempre va mantenir una arrogància extrema, i una actitud de menyspreu cap a la humanitat.


Els seus ajudants eren dos criminals: el Professor Pelham i el lladre Roy Ordini, als que tractava amb crueltat, i que fins i tot van intentar assassinar en alguna ocasió. No cal dir que els càstigs i la humiliació a què Spider els sotmetia eren exemplars. Fonts: Tebeosfera, wikipedia anglès, counter x.n

 


 
 
 
 
 
 

 

Archie, el robot:

Primera aparició: 23 de febrer de 1952 (número 1 de la revista Lion)


Poders: Super força. Immune a les bales i capaç d'estendre les seves extremitats telescòpicament. Archie inicialment no podia parlar, però al voltant de 1966 se li va afegir una caixa de veu, el que li va donar una personalitat arrogant però amb encant.


Archie el Robot va ser construït pel professor CR Ritchie per ser el més poderós dels homes mecànics. Originalment va ser cridat el Robot de la Selva (causa de les seves primeres aventures que tenen lloc en les selves d'Àfrica i Amèrica del Sud) i estava controlat a distància pel Professor Ritchie, el seu nebot Ted Ritchie i el seu millor amic Ken Dóna-li.
 Les seves aventures van començar com thrillers d'acció convencional amb Archie i els seus amics combatent criminals i criatures de la selva, però amb el temps va començar a lluitar contra extraterrestres i vilans més fantàstics i perillosos.


Ted i Ken seguir sent amics i aliats d'Archie en la major part de les seves aventures i van construir el Robot Junior.
En una història de 1968, Archie es va fer amb una màquina del temps amb forma de gegantina peça d'escacs i les seves aventures a través del temps van començar. Les aventures del personatge van acabar quan la Lion va ser cancel.lada el 1974.


Archie ha reaparegut en diferents cameos: en el "Zenith" de Grant Morrison, com 'Androide Andy' al Capità Bretanya d'Alan Moore i Alan Davis. A "Albion", d'Alan i Leah Moore (el seu cap apareix a la portada) i com 'Tom Tom l'Home Robot' a "Jack Staff". (ch 999)


Los hermanos Wild:


Els Germans Wild, The Wild Wonders en l'original, es van presentar al setmanari Valiant al març de 1964 i la seva estada a la revista es va perllongar fins a desembre de 1969. 
Rick i Charlie Wild han crescut com animals, de fet, han après a parlar amb ells en un inintel.ligible dialecte ("el llenguatge de Worrang") i les duríssimes condicions de vida els han convertit en imparables màquines atlètiques. 
Descoberts per l'equip olímpic britànic al cap de deu anys, els nens passen a estar sota la tutela de l'entrenador Mike Flynn.

 Vestits amb pells (menyspreen qualsevol altre tipus d'indumentària) i sempre descalços, podrien ser definits com una mena de èmuls del Dimoni de Tasmània de la Warner
 Dos salvatges hiperactius que generen remolins de trencadissa allà per on passen. La paraula clau és caos. Un ros i un altre moreno, com els nostres Zipi i Zape.

Rick és una mica més alt mentre que Charlie, el bru, té la tendència de confondre paraules. Les seves increïbles aptituds físiques els converteixen primer en objecte d'estudi per part de dos estrafolaris científics convençuts que són les criatures més fortes del planeta, i després, convertits al seu pesar en superatletes, viatjaran per mig món practicant qualsevol tipus d'esport (que van desde els més clàssics als més extravagants i durs) davant uns rivals que majorment tendeixen a no jugar net.

 Les portades espanyoles de Vértice són una bona mostra del contingut desenfrenat d'aquestes historietes amb  tot tipus d'activitats esportives  i 
d´aventures  desenfrenades.

1 comentari:

  1. Habia un personaje que habia creado unos pequeños robots que lo protegian y a los que llamaba hijos, o algo parecido. Creo que uno de ellos tenia una metralleta. Eran episodios al final de cada ejemplar. ¿Sabes como se llamaba aquel personaje?

    ResponElimina