Al mateix temps que els primers prototipus d'avions començàven a volar, molt primàris, com el de Alberto Santos-Dumont ,la moda dels globus aerostàtics s'havia estés per tota Europa. Barcelona no podia ser una excepció.
Globus aerostàtic, anomenat "bomba" per la gent, a l'any 1890.
" La curiositat pública per les demostracions i ascensions aerostàtiques va durar bastants anys. La gent volia tastar l'emoció.. d'entrar a la cistella d'un globus captiu i fer una petita ascensió o simplement la de contemplar l'aterratge, mai del tot previst, ni tan sols per l'aeronauta, d'una "bomba" com aquesta." (1)
"Bomba, sense tripulants, que sobrevola Sant Genís dels Agudells i el Pla de Barcelona, on el caseriu encara no havia envaït els conreus i acabat amb les clapes de bosc." (2)
"Però hi havia aeronautes arriscats, fins i tot dones, que hom anomenava "capitans" o "capitanes". N'hi havia prou d'engegar-se cel amunt per guanyar el grau i poder lluir l'uniforme de fantasia, i de regust mariner." (3)
Per atreure més públic al espectacle i cobrar la entrada, que solia ser força cara, van optar pel globus captiu en recintes tancats com les places de toros.
Plaça de toros antigua de la Barceloneta l'any 1904.-
"Estiu del 1907: a la plaça de toros de Les Arenes, habilitada per a espectacles de circ, hom presentava números de gran qualitat: Els Columbia, ciclistes, el trio de barristes Jupit, els contorsionistes Romeu i, sobretot, dos clows excepcionals: Pippo i Seiffert." (4)
"La compañía más importante de aerostáticas, la del catalán Joan Milá, le acogió casi como un hijo y le contrató en su espectáculo, y por ello se quedó con el apodo de “Milá hijo” y posteriormente sólo Milá o Capitan Milá (la historia de la aerostación acrobática la empezó Félix Mayet (1850-1883) hacia 1875, siendo famosas sus ascensiones en el globo Mongolfier llamado «Relámpago», tanto en Francia como en Italia o España. Félix fue quien enseñó a Joan Milà y éste a Antonio (Milá hijo). Mayet murió en un accidente tras caer en los tejados de Madrid en una de sus ascensiones."
Antonio era un buen gimnasta y desde muy pequeño se dedicó a hacer acrobacias por lo que pronto también empezó a trabajar en espectáculos o pequeños circos, como funambulista y gimnasta."
Capità Vilaregut.
"De fet, hom els pagava bé el risc: l'any 1907 per aixecar-se amb un globus lliure, un aeronauta va cobrar nou mil pessetes." (4)
Imatge d'Opisso en el Cu-cut d'octubre del 1907 titulat "La bomba captiva":
"Com va el negoci, senyor capità?"
"Per ara no es pot dir res: puja i baixa"
Potser no ha quedat clar, que tots aquests aeronautes de globus captius, quan feian el seu espectacle, es penjaven d'un trapeci i feien múltiples piruetes només aptes per gimnastes ben preparats.
Algunes vegades la cosa no acabava bé.-
Joan Gabarró l'any 1913, mort en el tràgic accident.-
"La capitana Mercè Coromines, que tripulava un globus batejat amb el seu nom: el Mercedes. Amb motiu d'una exhibició a Vigo." (5)
Capitana Mercedes y Dardé 1904-1911
"La revista "Feminal" li dedicà un article l'any 1908 i el 1909: -tribut als actes de valor i a la temeritat que, realitzats per una dona, demostren que aquesta és capaç d'ocupar son lloc en totes les esferes de l'activitat humana." (6)
Aquí tenim un altre aeronauta, aquest totalment desconegut a les xarxes, el capità Paufila amb els seu globus "España" a la plaça de toros "El Sport" el 1914.
Seguint l'estela dels altres aeronautes, en una plaça de toros i on no solament els toreros tenen cabuda. De fet només a Catalunya, i no ho he vist a fora, segons els cartells taurins de l'època que he vist fins ara, l'espectacle tauri es complementava amb gimnastes, aeronautes, clows, colomistes, ciclistes i també el noi de Tona.
Serà que el públic català és diferent ?
Si, he dit El Noy de Tona.-Arenas de Barcelona, 15 de Juny de 1916.
De fet acabats els anys 10'S no he vist més espectacles de circ en les places de toros catalanes.-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada