Tractament de les imatges

Bloc de Pensament i autosensibilització, que va començar per pura necessitat de sobreviure, en un món força mancat de curiositat per saber coses, quines ?..... qui som ? .... on som ?... que fem aquí ? ... cap on anem o a on volem anar ? ....... el nostre temps és curt , cal aprofitar-ho. Aturar-se a pensar, un moment ,abans d’ agafar un camí o un altre, compartir coneixements i experiències ....com aquests camperols francesos de finals del XIX. Està clar que parlen de política, un vol convençer a l' altre, però la meitat escolta amb atenció i tots comparteixen idees....

dissabte, 27 de març del 2010

IN MEMORIAM DE FRANCESC SUBIRANAFrancesc Subirana i Ollé  fent de Nicodem.


"Testament de Elizabet Vinyals muller den Andreu Vinyals del mas de la parroquia de la Verge maria del puig castell de Sparaguera." Any 1.554"

Aquest és un altre document, deixat també per en Francesc Subirana, l'original segur en pergamí, de'n Salvador Vinyals, sogre de l'Elizabet Vinyals, i datat el 1564. Properament faré una entrada sobre ell.
Aquest treball és inedit pel seu contingut i per el seu origen perquè que jo sápiga aquest document no ha sortit abans a la llum pública.


No sé ni tan sols si està al arxiu municipal o resta encara amagat en algún calaix.


En primer lloc, vull dir-vos que aixó que ara publico en el meu bloc és un treball que vaig fer per l'Eulàlia Duran en un curs de carrera pels anys vuitanta sobre un testament del segle XVI, sembla mentida la de coses que es pot extreure d´un document oficial com aquest de cara a entendre quelcom de la vida dels nostres avantpassats. No hi han grans estudis sobre les petites persones, les persones del carrer que no fan, però que tenen la seva Història i que rares vegades s'escriu. I aixó vull fer jo, deixar-hi constància.


Dono les grácies al cronista local d'Esparreguera, malauradament desaparegut ja, en Francesc Subirana i Ollé, que en el seu dia em va proporcionar una fotocopia del document original sobre el que jo vaig fer el meu treball de recerca filològica i que sigui aquesta petita entrada en el meu bloc el meu homenatge a aquest gran home.


Voldria fer esment del nom del vicari-notari que apareix en el document a la part escrita en llatí com a Bernat Amat (Bernardi Amat) i que potser no li hem donat prou protagonisme. També faig palès que algú amb coneixements més profunds que els meus de la llengua llatina podria treure més suc d´aquesta mostra del dret civil català de mitjans del XVI.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada