El tractament del carlisme a "La Flaca" (1869-1876), com a bona revista republicana, anticarlista, antimonàrquica i anticlerical és especialment grat de veure sobretot per els ulls, gràcies a les fantàstiques làmines de Tomàs Padró. Encara que no estiguem gaire avesats als esdeveniments històrics, elles, per si mateixes, ens expliquen satíricament el món polític de finals del XIX i concretament el sexenni revolucionari comprés entre el 1868 i el 1875 de la història espanyola i amb ella el fenomen del carlisme que tanta repercussió va tenir a casa nostra.
Aquesta primera làmina no pertany a "La Flaca" sinó a "El Loro"(1879-1885), un altre setmanari satíric, lliberal i republicà, posterior a "La Flaca" concretament del 18/6/1881.
L'he penjat perquè és on la figura del general carlí, en Francesc Savalls i Massot (1817/1886) resalta amb tota la seva càrrega d'home arrauxat i boig amb que la història l'ha tractat.
No em toca a mí parlar ara de la història de la tercera carlinada, només vull encuriosir una mica al personal amb aquestes làmines que, com un coleccionable de "El Jueves" del XIX, la gent guardava a casa seva. Pensem que són de 43x60 cms, tot un pòster sarcàsticament irònic, en aquest cas, sobre com veia "La Flaca" la conversió dels carlistes.
En aquesta, Padró reflexa com els diners pressupostats per el clergat anaven d'estranquis pels carlistes.
En aquesta, veiem els cabdills carlistes, seguidors de Savalls, amb les quatre barres plorant sang, dins el territori català, per les seves malifetes. És espectacular la càrrega simbólica i conceptual de la làmina. Amb un simple dibuix.
Ampliació en la que es pot veure en Savalls, Fontova, Vidal de Llobatera, Auguet etc.
Fixeu-vos amb la semblança que li dona en Tomàs Padró a les fesomies quan les compares amb la fotografia. Un mestre.
El despiatat monstre de set caps amb el que s'ha d'enfrentar la República d'Estanislau Figueras.
Detall del monstre sanguinari i cruel del carlisme, tots amb els ulls sortits per l'odi.
La figura de Savalls, ampliada, amb els característics ulls de boig i la boca regalimant sang. Feien riure i temer al mateix temps. Segur.
La República i els seus fills perseguint els carlistes a la muntanyosa terra catalana.
El ministre de la guerra espanyol, Ramón Nouvilas i Rafols, jugant a la gallineta cega amb els carlistes tan a Navarra com a Catalunya.
Detall de Savalls prim i bigotut com en Quixot.
Josep Cabrinetty i Cladera (Palma, Mallorca, 1822 - Alpens, 9 de juliol, 1873) fou el general republicà, enemic de Savalls, al qual derrotà el 9 de juliol de 1873 en la batalla d' Alpens. No hi han ulls sortits.
Emilio Castelar, quart i ùltim president de la primera Repùblica Espanyola, intentant salvar-la, mentre el malvat Savalls s'ho mira des de Catalunya.
Detall de Savalls i el seu exèrcit, abaix a la dreta, Emilio Castelar amb el barret frigi.
Impotència del govern davant Savalls i el carlisme.
Desgavell del govern espanyol davant el carlisme a Catalunya.
Pobre Espanya !!
La República Espanyola intentant tirar endavant amb el govern i traient les males herbes carlistes.
Detall de la mala herba.
Els maldecaps de Salmerón, tercer president de la primera República Espanyola.
Fixeu-vos com els carlistes són representats aquí com a insectes molestos.
Altres làmines de "El Loro" on es veu a Carles VII, pretendent carlí al tron d' Espanya, com és expulsat cap a Anglaterra.
Mofa i befa de Carles VII a "El Loro" en la seva estada a Londres. Mireu com els carlistes són tractats d'ases. Definitivament aquests setmanaris, sobretot "La Flaca", van ser durant anys el retrat d'una Espanya i d'una Catalunya convulsa en continu moviment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada