Tractament de les imatges

Bloc de Pensament i autosensibilització, que va començar per pura necessitat de sobreviure, en un món força mancat de curiositat per saber coses, quines ?..... qui som ? .... on som ?... que fem aquí ? ... cap on anem o a on volem anar ? ....... el nostre temps és curt , cal aprofitar-ho. Aturar-se a pensar, un moment ,abans d’ agafar un camí o un altre, compartir coneixements i experiències ....com aquests camperols francesos de finals del XIX. Està clar que parlen de política, un vol convençer a l' altre, però la meitat escolta amb atenció i tots comparteixen idees....

divendres, 11 d’octubre del 2013

EL FUNICULAR DE GELIDA: TESTIMONI D'UN PASSAT A CONSERVAR

Aquesta gran obra de l'enginyeria catalana fou inaugurada el novembre del 1924 amb la finalitat de donar un servei a tot el poble de Gelida. 
L'obra va ser projectada i dirigida per l' enginyer català Santiago Rubió. 

Ja estaven construïts el funiculars del Tibidabo i de Vallvidrera a Barcelona i el de Montserrat que anava a Sant Joan.
Segons ens fa saber el redactor de "Joventut Catalana", en Jordi Rocabruna, en aquest article del 5-2-1925, el funicular era per a viatgers però  "més endavant serà també per a mercaderies".

És interessant aquest article sobre el funicular de Gelida per les fotografies originals de l'època, que per primera vegada penjo en el meu bloc, però també la voluntat de fer de Catalunya un país modern  i alhora bonic paisatgísticament. En definitiva una voluntat de ser i de fer País .


  


És curiós quan parla el redactor dels "ferrocarrils subterranis" que es construeixen a Barcelona com una febre constructora i diu, estem al 1925 : 

"(..) S' acaba de posar en explotació el metropolità des de la Plaça de Catalunya als Josepets; es preveu per a  de aquí a  un any la explotació del Metropolità Transversal i es va a construir en subterrani la part del ferrocarril elèctric de Sarrià en el tros que passa pel carrer de Balmes. (..)

Ha passat el temps no hi ha dubte! Pijus.-
Espero que aquestes actituds vandàliques no facin decaure els ànims dels que estimem la nostra història més propera.

Alguns enllaços interessants per fer-hi una ullada:

http://www.danielgarciaperis.cat/2008/08/03/el-funicular-de-gelida-grafitejat

http://railssensefronteres.blogspot.com.es/2012/08/fgc-fg-funicular-de-gelida.html


Fotografies antigues del Funicular de Gelida venudes per Sselvaggio a: 
http://www.todocoleccion.net/usuario/sselvaggio


4 comentaris:

 1. Vaig descobrir Gelida i el seu funicular fa uns 14 anys en una etapa del GR5 que acabava allà. És tota una curiositat. Aleshores vaig decidir tornar-hi per poder passejar pel poble. I encara vaig tornar-hi una vegada més. A l'agost organitzen una cursa contra el funicular. Els primers aconsegueixen arribar a dalt a l'estació abans que la màquina. Com corren alguns! Evidentment no va ser el meu cas però ho vaig trobar molt original i divertit.

  ResponElimina
  Respostes
  1. He vist, xafardejant per els blocs, alhora de fer la meva entrada, això de la cursa aquesta. Sóc tot al contrari de tu, com el Punset i el Cruiff, no he fet massa esport a la meva vida, però si que sé i m' agradaria fer-ne una mica més, perquè sé que la salut mental va lligada a la salut física. En el fons t' envejo. Salutacions company!!

   Elimina
 2. Molt interessant l'entrada, m'encanta Gelida, tot i que ha crescut molt, com tants llocs, i el seu funicular.

  Sore això de la salut mental lligada a la física, hi hauria molts aspectes a debatre, no pas sempre.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Júlia, si evidentment que tindríem tema de conversa, no és bo fer cap excés de res i recomanable combinar-ho tot. Llavors hi podríem afegir la salut sexual i també, segurament,continuaríem tenint tema de conversa. Jo es que hi fet molt poc esport a la meva vida i en canvi soc de poble i m'encanta la natura. Records i abraçades.Albert.-

   Elimina